Saturnia_pyriÉjjeli nagy pávaszem (Saturnia pyri) a pávaszemes szövők családjába tartozik. Fajaik között vannak a legnagyobb szárnyfelületű rovarok, némelyiküké egy A4-es lapnál is nagyobb.
Az imágók testét sűrű szőrzet fedi. A szárnyak színe barna, sötét, illetve szürkésbarna. A szárnyakon nagy, feltűnő pávaszem van, ami fekete, piros vagy rózsaszín, fehér és barna színű gyűrűkből, illetve foltokból áll. Általában erős ivari kétalakúság jellemzi, a hímek kisebbek, csápjuk négyszeresen fésűfogas (a nőstényeké sokkal egyszerűbb).

Közép-Európa legnagyobb rovarfaja, a nőstény szárny fesztávolsága 11–15 cm, a hímeke kb. 10 cm.

Védett faj, eszmei értéke: 50000 Ft.

A Földközi-tenger mentén, egészen Iránig elterjedt faj. Régebben az intenzív, vegyszeres mezőgazdasági művelési módszerek miatt egyedszáma erősen lecsökkent, napjainkban újra több helyütt kerül szem elé. Egyetlen nemzedéke májusban repül, leginkább a késő éjszakai és kora hajnali időszakban aktív. Az imágókat a mesterséges fény vonzza.

Vöröses petéit a nőstény a tápnövényre helyezi. Kifejlett hernyója eléri a 12 cm-t. Színe zöld, oldalain sárga hullámosvonal fut. Szelvényenként 6, élénk kék, jól fejlett szemölcse van, ezeken néhány szőrszál áll. A tavasz végétől elsősorban gyümölcsfákon, főképpen szilván, körtén, almán és dión él, s ezek törzsén és ágain szövi augusztusban barna, szürkésbarna, kemény gubóját. Ez rejti a bábot. Báb alakban telel át, s ez a nyugalmi állapot akár több éven át is tart.

Tovább az eszköztárra