< 2018 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Probléma esetén
Bármilyen helyi környezeti vagy természetvédelmi problémával keresse az Egyesület vezetőségét, vagy írjon nekünk: info@nate.hu
Adószám
18704211-1-13
Hírlevél

Kerekasztal a Linum Udvar beruházásról

A Civilek Nagykovácsiért Egyesület (CiNkE) kerekasztal beszélgetést kezdeményezett a tervezett Linum Udvar (új CBA) beruházásról az önkormányzat,a beruházó és a CiNkE között. A 2016.05.25-i kerekasztal beszélgetésen a NATE a következőket mondta el:

“Tisztelt Résztvevők!

Környezeti szempontból mind globális, mind lokális szinten kevesebb terhelést jelent, ha egy gyalogszerrel és kerékpárral könnyen elérhető helyre járnak bevásárolni az emberek, mintha autóba ülnek és a környező településeken lévő bevásárlóközpontokba utaznak. Ezzel munkahelyek teremtődnek a faluban és az önkormányzatnak is több adóbevétele lesz.

Ezért a NATE nem ellenzi egy szélesebb választékú, de a jelenlegi terveknél kisebb méretű élelmiszerüzlet felépítését. Ezt megelőzően azonban feltétlenül egy, a vásárlói szokásokat feltáró (hol, mivel jár bevásárolni, hogyan változnak a szokások a házhozszállítási vásárlások kétségtelen terjedésével stb.), reprezentatív felmérést tartunk célszerűnek. Megfontolandónak tartjuk ugyanakkor annak a lehetőségnek a megvizsgálását is, hogy ugyanez a cél nem elérhető-e a jelenlegi CBA üzlet átalakításával. Ez egyben feloldhatja a tervezett, új üzlet által generált forgalomnövekedési és -technikai problémát is, a Kossuth Lajos utca felújítása meg amúgy is elkerülhetetlen.

Ellenzi viszont a tervezett Stop Shop jellegű, a község méreteihez képest túlméretezett beruházást.

 A környezeti hatástanulmányból nem derült ki, hogy a területen nagyszámú nagyfejű csajkó (Lethrus apterus) nevű bogár él, melynek természetvédelmi értéke 10 000 Ft/példány. Állománynagyságának pontos felméréséről (június közepéig elvégezhető még akár az idén is), valamint az építkezés megkezdése előtti áttelepítésről gondoskodni kell.

Kérjük továbbá, hogy a területen a lehető legnagyobb, valóban hosszú távon fenntartott zöldfelület legyen kialakítva (beleértve a zöldtetőt is), elsősorban honos növényekkel. Kérjük, hogy a település ezen részén állítsák vissza ez eredeti, min 50%-os kötelező zöldfelület arányt, illetve a más részeken érvényes, max. 30%-os beépíthetőséget.

Egyáltalán nem tartjuk elfogadhatónak azonban, hogy az Önkormányzat magas összegért ott irodákat béreljen. Ennek gazdaságossági számításai – ha léteznek egyáltalán – nem nyilvánosak. Az Önkormányzatnak vannak építésre alkalmas ingatlanjai (pl. a postával szemközti épület, amiben tudomásunk szerint zarándokszállást kívánnak kialakítani), s a jelenlegi kamatszintek mellett is minden bizonnyal olcsóbb az adófizetőknek, ha megépül egy önkormányzati tulajdonú, legalább passzív, de inkább egy aktív energiaszintű épület. Ez jól harmonizál a kormányzati törekvésekkel, s tartósan olcsóbbá teszi a hivatal fenntartását, arról nem is beszélve, hogy pozitív mintaként szolgál az építkezést vagy felújítást tervező lakosoknak is. Az önkormányzati hatáskörök folyamatos csökkenése nem teszi szükségessé a tervezett méretű hivatalt, főként, ha figyelembe vesszük, hogy házasságkötésre, testületi ülésekre az Öregiskolában és az Inkubátorházban megfelelő terek állnak rendelkezésre.

Nem tartjuk elfogadhatónak, s tiltakozunk továbbá a beruházással kapcsolatos hivatali eljárás ellen, a népszavazás meghiúsítása ellen.”

A CiNkE által kezdeményezett önkormányzati kerekasztal megbeszélés vágatlan videofelvétele: https://www.youtube.com/watch?v=3GCcZLjSsxM
A NATE képviselőjének hozzászólásai megnézhetők a 29 percnél, az 51 percnél és az 1 óra 58 percnél.
Sajnos az önkormányzat által közzétett szerkesztett video-változat nem tartalmazza a NATE kritikus megjegyzéseit”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.