< 2018 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Probléma esetén
Bármilyen helyi környezeti vagy természetvédelmi problémával keresse az Egyesület vezetőségét, vagy írjon nekünk: info@nate.hu
Adószám
18704211-1-13
Hírlevél

„Az élet akkor kezdődik, amikor kertészkedni kezdünk”

– tartja egy kínai közmondás. Különösen igaz ez akkor, ha mérgek nélküli biokertet művelünk. S ha már itt élünk, ezen a gyönyörű helyen, miért ne termeszthetnénk meg kertünkben zöldség szükségletünknek legalább egy részét? Miért ne lehetne kertünk nemcsak szép, de hasznos is? A kert kialakítása hosszú folyamat. Joggal kérdezhetjük, ha eddig nem volt veteményesünk, mit kezdhetünk az idén, hiszen már június van? Még mindig kialakíthatunk magunkat egy kis ágyást, ahova még sok mindent vethetünk. Június első harmadában vethetünk fejes- és kelkáposztát, zöldbabot, karalábét, uborkát egészen a hónap végéig. Egy-két tő paradicsom, cukkini is helyet kaphat. Minden esetben figyeljünk arra, milyen fajtát választunk, vetés előtt olvassuk el, mi van a vetőmagos tasakra írva.

Figyeljük meg, mi terem jól a szomszédságunkban. A település egyes részein különböző a talaj. Egyik helyen sikerül a káposzta, a másikon nem. A paprika például nálunk szinte sehol nem lesz az igazi.

Új ágyások kialakítására számos mód létezik, egyik több, másik kevesebb munkával jár. Készíthetünk emelt ágyást, dombágyást (ezt inkább ősszel javasoljuk), feláshatunk egy darabka gyepet vagy egyszerűen beültethetünk a virágok közé – természetesen elegendő helyet biztosítva a fejlődéshez – néhány tő paradicsomot, színes nyelű mángoldot. Fűszereket cserepekben is nevelhetünk a teraszon, vagy erkélyládákban.

Emelt ágyás készítéséről részletes, képes útmutatót itt találunk: http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=426094

A biokertben használható növényvédőszerek listáját megtaláljuk a Biokontroll kft honlapján (www.biokontroll.hu).

Növényeink akkor lesznek egészségesek, ha a talaj, amiben nőnek, egészséges, élettel teli. A talaj nem élettelen anyag, ami csak arra szolgál, hogy növényeinket megtartsa, hanem rendkívül sok élőlényt tartalmazó, összetett világ. Erről a világról olvashatunk egy izgalmas írást az alábbi linken: http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/forditasok/70-szvitacs-eszter

Minél kevesebbet bolygatjuk a talajt, annál kevésbé zavarjuk meg a talajéletet. Nálunk azonban kötött a talaj, ezért célszerű időnként ásóvillával fellazítani. Lassabban szárad ki a talaj és a gyomosodást is csökkenthetjük, ha takarjuk (mulcsozzuk) a talajt. Ahol sok a meztelencsiga, ott csak száraz anyagokat használjunk ehhez, pl. szalma, széna, faapríték, fakéreg. Ha nem mulcsozunk, kapáljunk eső vagy öntözés után, amint annyira felszárad, hogy már nem tapad a kapára a nedves föld. Így később fog kiszáradni a talaj, megtakaríthatunk egy öntözést.

Jó kertészkedést kíván a NATE!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.