Környezeti problémáink tekintélyes hányadát okozza az, hogy a fogyasztói társadalom elképesztő mennyiségű hulladékot termel. Minden háztartásban a hulladék mintegy harmada zöldhulladék. Ebből morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szerves anyag tartalmú anyag, azaz komposzt készíthető könnyedén.

A komposztálás révén kerti és konyhai zöldhulladékainkból biológiai lebontó folyamatok révén kiváló talajjavító anyagot nyerhetünk. E folyamatban élőlényfajok százai vesznek részt, hatalmas tömegben. A teljesség igénye nélkül: rovarlárvák és férgek aprítják fel apró darabokra a növényi maradványokat, így biztosítva a nagy felületet ahhoz, hogy mikrogombák és baktériumok sokasága befejezhesse a lebontási folyamatot. A komposzt biológiailag aktív, magas humusztartalmú anyag. A hasznos tápanyagok biztosítása mellett – szemben a műtrágyákkal – nagyban javítja a talaj szerkezetét, szellőzését, hő- és vízgazdálkodását, s mindezt mellékhatások nélkül. A benne lévő hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést. A nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek a növények által felvehetővé válnak. A talajban esetleg előforduló méreganyagokat felületén megköti. Fokozza a növények ellenálló-képességét a kórokozókkal, kártevőkkel szemben.

A komposztálással jelentősen csökkenthetjük a kukába kerülő szemét mennyiségét, kímélve pénztárcánkat. A kevesebb hulladék csökkenti annak ártalmatlanítási költségeit, növeli a hulladéklerakók élettartamát és csökkenti a szállítási igényeket, azaz hozzájárul széndioxid lábnyomunk csökkentéséhez is.

Az ideális komposztáló jól szellőző, hogy oxigénhiány sehol se forduljon elő, mert ott rothadási indul be. Lehetőség szerint legyen szétszedhető, így lesz egyszerű a feltöltés és a kész komposzt kitermelése.

Komposztáló keretünk készülhet falécből, raklapból (kicsi az ökológiai lábnyoma).  A műanyag keretek tartósak, de drágák, egyes típusaik nem szétszedhetők, ökológiai lábnyomuk nagy. A fémhálós típus a legtartósabb, de az előállítása, karbantartása során sok a káros anyag kibocsátás.

Komposztálónkat félreeső, árnyékos helyre célszerű telepíteni.

És hogy mi kerülhet a komposztba? Zöldség- és gyümölcsmaradékok, kávézacc, teafű, virág, kisebb ágak, fahamu, tojáshéj (összetörve), illetve fűnyesedék egyaránt belekeverhető.

A lehullott levelek is a komposztba valók, sőt a lombhullás utáni gereblyézést is megspórolhatjuk a fűnyíró használatával és az apríték sokkal gyorsabban fog lebomlani. Mindmáig tartja magát az a hiedelem, hogy a gesztenye, dió, tölgy vagy platán levelet célszerűbb elégetni, mert ezekkel mérgező anyagok kerülnek a komposztba, s nem bomlanak le. Nos, ebből csak annyi igaz, hogy lassabban bomlanak le, de két év alatt vagy ideális körülmények között akár egy év alatt ezek a levelek is komposztálódnak.

Ne kerüljön a komposztba beteg növényi maradvány, magvas gyom, indás vagy futónövények szára, tarack,  ételmaradék, csont és hús.

Figyeljünk arra, hogy váltogassuk a zöld és barna (fás) rétegeket, de szórhatunk közé kevés agyagos talajt, kőzetlisztet is. Ez utóbbival javítjuk ásványi anyag tartalmát.

Minél kisebb darabokban (2–5 cm) kerülnek a komposztba az alapanyagok, annál jobb. Ügyeljünk arra, hogy a gyepnyiradék ne kerüljön rá túl vastag rétegben, mert könnyen berohad. Fontos, hogy ne száradjon ki, mert a benne nekünk dolgozó apró élőlényeknek szükségük van nedvességre. Olyan legyen, mint a nedves szivacs: nem száraz, de nem is csöpög. Esős időszakban érdemes letakarni, hogy ne legyen túl vizes.

A komposztot 4–6 hetente célszerű átforgatni, átforgatás után már ne tegyünk bele friss anyagot.

Az érett komposzt szerkezete laza, morzsalékos. Illata az erdő földjére emlékeztet. Felhasználáskor a talaj felszínén terítsük szét vagy sekélyen dolgozzuk be.

Ha komposztunk bűzlik, akkor elrontottunk valamit, nem kellően levegős a halom és a korhadás helyett benne a rothadás dominál. Gyorsan forgassuk át, esetleg keverjünk bele lazító anyagokat, pl. faforgácsot vagy apróbb gallyakat.

A komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyünk valamit bolygónkért és gyermekeink élhetőbb jövőjéért!

Október 10-e a Komposztálás Napja! Nem más ez, mint egy országos mozgalom ünnepnapja. Kedves Nagykovácsiak, csatlakozzunk mi is minél többen ehhez a mozgalomhoz!

Jó komposztálást kíván a NATE!

Tovább az eszköztárra