NATE a Civil Kerekasztalnál

 

Az önkormányzat által szervezett 2016 november 10-i Civil Kerekasztal célja az volt, hogy az önkormányzat és 13 helyben működő szervezet egyaránt bemutassa a 2017-es terveiket és elmondják milyen támogatást várnak egymástól ezek megvalósításához.

A NATE a következő konkrét programok elindítását tervezi:

  1. Lakossági komposztálás fejlesztése: az egyéni, háztartási léptékű komposztálás támogatása mellett szükségesnek látjuk a faluszintű, közösségi komposztálás megszervezését is. A Zöld Bicske erősen korlátozó feltételekkel működő havi zöldhulladék szállítása mellett kellene egy olyan szolgáltatás, amely a helyben lakók sokféle igényét is kielégíti és egyben megakadályozza, hogy a zöldhulladék kikerüljön az erdőszélre. Az erre szerveződő vállalkozást a magunk eszközeivel támogatjuk és erre kérjük az önkormányzatot is.
  2. Kertek, kertkultúra javítása: a kertes házba költözők segítése abban, hogy milyen módon lehet a kertjüket rendben tartani, mit és hogyan lehet Nagykovácsiban környezetbarát módon megtermelni. Ehhez elindítjuk a közösségi és tanulókert programunkat. A földterület adott, de a szükséges infrastruktúra kialakításához várjuk az önkormányzat anyagi támogatását is. Nagyon fontosnak tartjuk az invazív fajok ültetésének megakadályozását, illetve meglévő állományaik írtását, gyengítését. Ennek érdekében felvilágosító programot indítunk a faluban, de az önkormányzatot is kérjük a már meglévő szabályozások betartatására.
  3. Bicikliút javítása, fejlesztése: részben a NATE által szervezett Critical Mass biciklis tekerések hatására az előző önkormányzati vezetés Remeteszőlőssel együtt egy védett földutat alakított ki, azért, hogy biciklin is el lehessen jutni Nagykovácsiból Budapestre. Ez azonban főként az erdészet és a vadászok terepjárói miatt tönkrement. A rendszeresen karbantartáshoz várjuk a két önkormányzat segítségét. Ezen túl hosszú távon a NATE egy szabványos, európai minőségű bicikliút létrehozását támogatja a maga eszközeivel.
  4. Játszótér karbantartása: már nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy legyen a faluban egy jó minőségű játszótér. Sajnos az Arany János utcai játszótér folyamatos karbantartása, mely a fenntartást átvállaló önkormányzat, rajta keresztül pedig a NATÜ feladata, azonban elmaradt. Ennek következtében a játszóteret egyre kevesebben használják és az ott lévő eszközök pusztulnak. Elvárjuk az önkormányzattól, hogy a játszótér fenntartásáról gondoskodjon a jövőben.

A háromórás időkeretbe szorított eszmecsere értelemszerűen nem tette lehetővé valamennyi részlet megbeszélését, már csak a résztvevő szervezetek nagy száma miatt sem. Nagyon fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy a jövőben javuljon az önkormányzat és a lakosság párbeszéde, mely lehetőséget teremtene még a valóban fontos, stratégiai döntések meghozatala előtt, illetve a tervezés fázisában az egyeztetésre és az együttműködésre. De ez már egy másik fórum témája lesz…

Tovább az eszköztárra