Joggal kérdezhetik, miért is kéne Nagykovácsinak meteorológiai állomás, hiszen csak ablakot nyitunk, s pontosan tudjuk, milyen az idő. Igaz, ha éppen nem tartózkodunk otthon ez nem megy. Valójában egy ilyen állomás által gyűjtött adatsor legfőbb célja nem is az, hogy egy adott aktuális, pillanatnyi értéket megtudjunk. hiszen az adatok ereje éppen abban rejlik, ha sok és sokféle, folyamatosan és hosszú távon át gyűjtött adatunk van. Már ha persze ezek az adatok visszamenőleg is elérhetőek, letölthetőek. Már pedig ilyen Nagykovácsi adatsor jelenleg nem létezik, következésképpen nem tudunk olyan dolgokról dönteni, amelyekhez időjárási adatokra lenne szükség (házépítési vagy éppen kerttervekhez, megújuló energia beruházásokhoz, mint pl. napsütéses órák száma, átlagos szélerősség, csapadékmennyiség és eloszlás, hőmérsékleti szélsőségek stb.).

Az időjárási paraméterek nagymértékben függnek attól, hogy hol mérünk. Noha Nagykovácsi viszonylag kis település, ugyanakkor földrajzi jellemzői miatt nagyon más például a hőmérséklet a falu északias kitettségű részein, mint a délies oldalakon. A Nagyszénás oldalában már nincs hó, de a völgyalji főutcán még mindig a fagy az úr. Gondoljanak arra, hogy ha hőségriadót kell elrendelni, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen adatokat használunk: a helyi vagy egy budapesti állomáson mérteket, pedig az Országos Meteorológiai Hálózat legközelebbi mérőállomása is elég távol van Nagykovácsitól. Ugye már mindenkinek feltűnt, hogy Budapestről jövet az autó hőmérője által mutatott érték zuhanásnak indul a Hűvösvölgyi benzinkúttól kifelé.

A hitelesített, tehát megbízható mérőeszközökkel felszerelt állomást egyik tagunk Virágos sétányon lévő kertjében telepítjük, ahol minden szükséges feltétel, az áramellátástól a nagy sebességű internet elérésig rendelkezésre áll. A mérőállomás beüzemelését követően a mért adatok néhány percenként frissülnek a NATE honlapján. Az olyan legfontosabb időjárási adatokat mérjük, mint hőmérséklet, csapadék, páratartalom, szélerő és -irány, légnyomás, s remélhetően a napsütés időtartamát és erősségét mérő szenzor is hamarosan elérhető lesz. Az adatok archiválásra kerülnek az Időkép szerverein is, segítve egy nagyobb országos lefedettséget, adatsűrűséget. Egy pontosabb előrejelzéshez pedig ez elengedhetetlen.

Augusztus 20-án a NATE Nagykovácsi Emlékérmet kapott. Mikor meghallottuk, hogy ebben a megtiszteltetésben részesülünk azonnal arra gondoltunk, hogy a kitüntetéssel járó 50ezer forintos pénzösszeget a meteorológiai állomás létesítéséhez szükséges pénzalapba tesszük. Ez a pénzösszeg azonban a teljes nettó beruházásnak csak kb. az ötöde, ezért adománygyűjtésbe kezdünk az állomás megvásárlásához szükséges hiányzó összeg előteremtéséhez. Tesszük ezt azért is, mert úgy gondoljuk, ha a családok akár csak néhány ezer forinttal járulnak hozzá, akkor sokunk fogja a sajátjának érezni azt, azaz az állomás nem egy kisebb csoporté, hanem a falu teljes közösségéé lesz.

Reméljük, hogy érveink meggyőzték a nagykovácsi mérőállomás felállításának értelméről. Ha igen, akkor kérjük, hogy az alább említett módon járuljon hozzá, hogy a közösségnek legyen időjárásmérő eszköze.

Adományozni két módon lehetséges. Egyrészt befizetéssel vagy átutalással a NATE bankszámlájára (Pilisvörösvár és vidéke Takarékszövetkezet, bankszámla száma: 65700086-10128059). Kérjük, a szöveges részbe írja be a METEO szót. Másik lehetőség, hogy megkeresi valamelyik NATE vezetőségi tagot (http://nate.hu/kapcsolat/), akinek átadja az erre szánt összeget és megkapja arról a pénztári bevételi nyilatkozatot. A NATE közhasznú szervezet, így az összeget az adományozó személy, illetve szervezet leírhatja az adóalapjából. Az ehhez szükséges igazolást postán vagy személyesen eljuttatjuk Önhöz, ha nevét/cégét és lakcímet/székhelyét, valamint adószámát megírja az info@nate.hu drótposta címre.

Hozzájárulását előre is köszönjük a falu lakosságának nevében!

Tovább az eszköztárra