Mottó: időnk van, kertünk van, miért ne műveljük?

Viccet félretéve, nem könnyű a mostani helyzettel megbirkóznunk. De ha már itthon kell maradnunk, miért ne fordítsuk hasznunkra? Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy településünkön szinte mindenkinek van kisebb-nagyobb kertje. Sokan már eddig is termesztettek benne zöldséget. Azoknak, akik még nem, van egy jó hírem: már napi félóra elegendő ahhoz, hogy meglepően sok zöldséget megtermesszünk magunknak. Otthon lévő gyermekeink is besegíthetnek, nagy öröm lesz nekik azt a retket, újhagymát enni, amit ők ültettek és gondoztak. Nem kell felásnunk az egész kertet. Haladjunk kis lépésekben. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani sorozatunkkal. Hétről-hétre megírjuk, mit lehet már vetni, ültetni, mik az aktuális munkálatok a veteményesben.

Sorozatunknak nem célja egy teljes online biokert tanfolyam, inkább csak ötleteket adunk, és az aktuális teendőkre hívjuk fel a figyelmet. Ma már számos jobbnál jobb könyv kapható a témában, több honlapról tájékozódhatunk (pl. http://gazigazito.hu/, http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=33), és ingyenesen letölthető kiadványokat is találunk (http://biokultura.org/hu/online-kiadvanyok/672-biokultura-e-book-sorozat).
Április 23-ig ingyen olvasható: https://www.szaktars.hu/szaktudas/view/a-gazda-kezevel-a-gazda-szemevel-tanacsok-kiskerttulajdonosoknak-zoldseg-gyumolcs-termesztoknek/?pg=13&layout=s

Első lépésként találjuk ki, mit szeretnénk termeszteni. Tervezzük ágyásainkat 1,20 m szélesre, hogy két oldalról kényelmesen hozzáférjünk. Hossza tetszőleges, én 3 m-es ágyásokat szoktam kialakítani. Ha van annyi helyünk, hogy 4 ágyást kialakítsunk, tervezhetünk vetésforgót, például így:

forrás: www.gazigazito.hu

Ássuk fel, ha van érett komposztunk, gereblyézzük bele, majd kapával húzzunk barázdát, locsoljuk be, vessük el a magokat, takarjuk be és kissé tömörítsük le. Azt vessünk, amit szeretünk. Hiába néz ki gyönyörűen egy salátával teli ágyás, ha igazából nem vagyunk oda a salátáért. Az ágyás két végére keresztbe vethetünk levélpetrezselymet, hogy mindig legyen petrezselyemzöldünk. Ha nincs komposztunk, a lovardából hozhatunk érett lótrágyát, vagy vásárolhatunk zsákos marhatrágyát. Vigyázzunk, hogy a saláta, sárgarépa ágyását ne trágyázzuk túl.

forrás: Vera Greutink

Ha saját magunk szeretnénk megnevelni a paradicsom palántáinkat, most már ideje elvetni a magokat. Akár kis tejfölös vagy joghurtos poharakba is vethetjük. Ha több fajtát vetünk, a poharakra alkoholos filccel írjuk rá, milyen fajta van benne. (Feketét használjunk, a többit kifakítja a nap.)

Ha csak egy erkélyünk van, akkor is termeszthetünk zöldséget:

forrás: Home Farmer
Tovább az eszköztárra