Az erdő mint közkincs

 

Egy cikk a Népszabadság onlineról: Már a védett természetet fenyegeti az osztogatás

 

Nagykovácsi kivételes szépségét az adja, hogy gyönyörű természeti környezetben, erdők által körülvéve fekszik a Budai Tájvédelmi Körzetben.
Az elmúlt időszakban azonban, a helyi lakosok jelentős része aggódva szemléli a környékbeli erdőkben történő nagymértékű fakitermelést és ennek következtében kialakuló további környezeti problémákat. Úgy tűnik az erdőgazdálkodó gyakrabban alkalmaz tarvágást, és ritkábban szálalóvágást. Ennek következményeként jelentős területekről tűnnek el a fák. Bár a hatályos erdőtörvény alapján a fakitermelés helyét újraerdősítési kötelezettség terheli, ezen kötelezettség teljesítése sem látszik kielégítőnek.

A NATE a környékbeli erdők védelme érdekében 2008. februárjában a helyi önkormányzattól levélben kérte, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt.-től szerezze be azon információkat, amely alapján a helyi lakosok tájékozódhatnak a tervezett fakitermelés mértékéről, módjáról, pontos helyéről és választ kaphatnak a nagyarányú fakitermelés okaira is.

Tekintettel arra, hogy a lakosság tájékoztatása azóta sem történt meg, a NATE megbeszélést kezdeményezett, melynek időpontja: 2008. június 2-án (hétfő) 18.00 óra, az Öregiskola épületében.

A megbeszélésen a helyi önkormányzat képviselői, a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékes munkatársai, független, szakértő társadalmi szervezetek (pl.WWF Magyarország, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) képviselői vettek részt. Ezen a megbeszélésen megállapodtunk, hogy közösen bejárjuk az erdőben azokat a helyeket, ahol végvágás történt és az erdészet bemutatja, hogy az erdő miként fog megújulni. Erre a bejárásra szeptember 26-án került sor. Az erről szóló beszámoló olvasható az itt következő linken:
http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=news_1_71

Tovább az eszköztárra