nate-banner-2.png

Mottó: időnk van, kertünk van, miért ne műveljük?

Viccet félretéve, nem könnyű a mostani helyzettel megbirkóznunk. De ha már itthon kell maradnunk, miért ne fordítsuk hasznunkra? Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy településünkön szinte mindenkinek van kisebb-nagyobb kertje. Sokan már eddig is termesztettek benne zöldséget. Azoknak, akik még nem, van egy jó hírem: már napi félóra elegendő ahhoz, hogy meglepően sok zöldséget megtermesszünk magunknak. Otthon lévő gyermekeink is besegíthetnek, nagy öröm lesz nekik azt a retket, újhagymát enni, amit ők ültettek és gondoztak. Nem kell felásnunk az egész kertet. Haladjunk kis lépésekben. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani sorozatunkkal. 

Sorozatunknak nem célja egy teljes online biokert tanfolyam, inkább csak ötleteket adunk, és az aktuális teendőkre hívjuk fel a figyelmet. Ma már számos jobbnál jobb könyv kapható a témában, több honlapról tájékozódhatunk (pl. http://gazigazito.hu/http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=33), és ingyenesen letölthető kiadványokat is találunk (http://biokultura.org/hu/online-kiadvanyok/672-biokultura-e-book-sorozat).

Első lépésként találjuk ki, mit szeretnénk termeszteni. Tervezzük ágyásainkat 1,20 m szélesre, hogy két oldalról kényelmesen hozzáférjünk. Hossza tetszőleges, én 3 m-es ágyásokat szoktam kialakítani. Ha van annyi helyünk, hogy 4 ágyást kialakítsunk, tervezhetünk vetésforgót, például így:

 gazigazito vetesforgo 768x491

forrás: www.gazigazito.hu

Ássuk fel, ha van érett komposztunk, gereblyézzük bele, majd kapával húzzunk barázdát, locsoljuk be, vessük el a magokat, takarjuk be és kissé tömörítsük le. Azt vessünk, amit szeretünk. Hiába néz ki gyönyörűen egy salátával teli ágyás, ha igazából nem vagyunk oda a salátáért. Az ágyás két végére keresztbe vethetünk levélpetrezselymet, hogy mindig legyen petrezselyemzöldünk. Ha nincs komposztunk, a lovardából hozhatunk érett lótrágyát, vagy vásárolhatunk zsákos marhatrágyát. Vigyázzunk, hogy a saláta, sárgarépa ágyását ne trágyázzuk túl.

Vera Greutink magaságy 300x300

forrás: Vera Greutink

Ha saját magunk szeretnénk megnevelni palántáinkat, időben vessük el a magokat. Akár kis tejfölös vagy joghurtos poharakba is vethetjük. Ha több fajtát vetünk, a poharakra alkoholos filccel írjuk rá, milyen fajta van benne. (Feketét használjunk, a többit kifakítja a nap.)

Ha csak egy erkélyünk van, akkor is termeszthetünk zöldséget:

állvány 1 600x798

forrás: Home Farmer

Nincs hozzászólás

Új hozzászólás

Válasz erre: Some User