nate-banner-3.png

Kemenesi Gábor virológus szerint a természetben 30 ezer olyan koronavírus van, ami a mostani járványt okozóhoz hasonló átugrási képességgel rendelkezik.

Milyen újabb kórokozók várakoznak a holnap kivágandó esőerdők mélyén vagy a trópusi állatpiacok zsúfolt zugaiban? És mit tehetünk annak elkerülésére, hogy a koronavírus után egy újabb, gyorsan terjedő jövevénnyel kössünk nem várt szorosabb ismeretséget? Az MTA szerint ezekre a kérdésekre is válaszolt előadásában  Kemenesi Gábor virológus és Földvári Gábor biológus a Magyar Tudomány Ünnepén.

A HVG cikke alapján.

Az erdőirtás, utak építése, a városiasodás, a globális közlekedés, az állattenyésztés a természetes élőhelyek mezőgazdasági célú feldarabolása egyre több és nagyobb járványhoz járul hozzá – olvasható az MTA összefoglalójában.

Annyit tehetünk, hogy ha küzdünk a klímaváltozás ellen, küzdünk a járványok ellen is.

Földvári Gábor biológus szerint a klímaváltozás mellett a természetpusztítás és a biodiverzitás csökkenése okozza a környezet erőteljes megváltozását, így a kórokozók terjedését is. A korábbi evolúciós paradigmával ellentétben a kórokozók, paraziták igenis képesek alkalmazkodni a változó környezethez, új helyeken új gazdaszervezetekre találnak.

A városias életforma, valamint a délkelet-ázsiai vadhúsfogyasztás és kereskedelem hozzájárul a járványok terjedéséhez. Előadásában konkrét példákkal mutatta be, mit tehetnek a kutatók, és mit tehetünk mi, hétköznapi emberek a következő járványok megelőzésében akár tudatosabb életmód választásával, akár úgy, hogy kutatási projektekben való részvételünkkel támogatjuk a kutatók munkáját.

Földvári Gábor biológus tovább fűzve Kemenesi Gábor záró gondolatát, a globális klímaváltozás jelentőségét elemezte a kórokozók szempontjából. Az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa is beszédes adatokkal kezdte az előadását az MTA szerint: 2 millió éve nem volt olyan magas a légkör szén-dioxid-koncentrációja, mint most, a tengerszint emelkedése 3000 éves rekordot döntöget, a sarki jégborítottság pedig soha nem volt ilyen alacsony az utóbbi 1000 évben.

 

Nincs hozzászólás

Új hozzászólás

Válasz erre: Some User