nate-banner-4.png

A nagyezerjófű (Dictamnus albus) a rutafélék (Rutaceae) családjának egyetlen magyarországi képviselője. E családba mintegy 1600 faj tartozik, melyek egyetlen őshonos magyarországi képviselője a nagyezerjófű.

A család legközismertebb képviselői a citrusfélék (pl. citrom, narancs, grapefruit, mandarin stb.).

A nagyezerjófű Közép- és Dél-Európában, valamint Kis-Ázsiában honos. Élőhelyei főként meszes, sekélytalajú, száraz, napos tölgyesek és bokorerdők szegélye. A Budai-hegységben és Pilisben egyáltalán nem ritka.
Fél-egy méter magas évelő, gyöktörzses, erőteljes szárú, de lágyszárú növény. Levelei páratlanul szárnyaltak, 5-11 bőrszerűen merev, finoman fűrészes szélű levélkéből állnak. Egyik népi nevük, a kőrislevelű-ezerjófű, eredete a kőrisfa összetett levelére emlékeztető mivoltára utal. A levelek áttetszően pontozottak, ezek az olajtartók, melyekben illóolajokat halmoz fel a növény. Májusban második felében és június elején virágzik. A szár végén lévő látványos fürtvirágzatának virágai a halványlilától fehérig terjedő, sötéten csíkozott, kb. 2 cm hosszú sziromlevelekből állnak. A 4 felső szirom felálló, a többi lecsüngő. Tíz hosszú porzója van. Termésük 5-hasábú tok. A virágzat és a termések erős citrusillatot árasztanak.
Védett, eszmei értéke 5000 Ft. Azonban nemcsak ezért kerülendő begyűjtésük, vagy akár érintésük is, hanem azért, mert a virágzatot és a termést, sűrű, ragadós, vöröses színű mirigyszőrök borítják. Ezek érintése (a fototoxikus reakciót kiváltó furokumarinok miatt) hetek alatt is nehezen gyógyuló hólyagos bőrkiütést okoz. Amúgy sem bölcs dolog rövidnadrágban kirándulni, de ez fokozatosan igaz a nagyezerjófű termőhelyére.
Furokinolin-alkaloidokat (diktamnin, szimmianin, fagarin), furokumarinokat (xantotoxin, auraptén), limonoideket, flavonoidokat, kellemes vanília és citrusillatú, ám gyúlékony illóolajokat tartalmaz.
A népi gyógyászatban egykor sebek kezelésére, belsőleg reuma, köszvény, szív és gyomorbántalmak ellen, menstruációs ciklus megindítására használta a levelet és a gyökeret. A homeopátiában erős menstruációt és fehérfolyást kezelnek vele.

Nincs hozzászólás

Új hozzászólás

Válasz erre: Some User