Közlekedés

Gondolatok a helyi buszjáratról

 

Örömmel értesülhettek a Zsíros hegyen lakók, hogy egy helyi kisbusz járat indul a hegyről a főutcába és vissza.

Emlékezetes, hogy volt már egy hasonló kezdeményezés, amikor a 2010-es választások előtt az egyik polgármester jelölt indított néhány hétig kisbusz járatot. Ez egy ingyenes járat volt mivel elsősorban választási propaganda célokat szolgált, de még így is félig üresen közlekedett.

A Facebook-on, a vállalkozó által feltett szöveg alapján, a Nagykovácsi Önkormányzat támogatásával fog ez a járat elindulni. Az Önkormányzat honlapján én nem találtam olyan határozatot vagy napirendet, amiben a Képviselőtestület erről tárgyalt volna. Talán ha tényleg támogatta volna, akkor nem kerülne egy jegy 300,- forintba illetve egy havi bérlet 7500,- forintba. Akkor talán lenne valamilyen kedvezményes lehetőség a diákoknak illetve az időseknek. Ők lennének várhatóan az utazó célcsoport. Egy további kérdés, hogy lesz-e ennek a járatnak utasbiztosítása. Ezért a jegyárért már indokolt lenne!

A terepjárókban közlekedő aktív szülők ezután is maguk fuvarozzák majd a gyerekeiket és nem valószínű, hogy igénybe vennék ezt a szolgáltatást. Ha az Önkormányzat valóban megoldást keresne a helyi Általános Iskolába járó gyermekek közlekedésére, akkor indíthatna egy iskolabuszt reggel a hegyről néhány gyűjtőponttal és délután az iskola elől vissza a gyűjtőpontokra. Ezt a NATÜ szervezésében megtehetné, és akkor lenne napközben és hétvégéken egy kisbusz, amelyik egyéb célokra is felhasználható lenne.

Egy igazi civil megoldás lehetne még, ha a hegyen lakó szülők egymással egyeztetve vinnék a körülöttük lakó többi gyereket reggelenként az iskolába. Ugyanígy működhetne a délutáni hazaszállítás is. Van erre jó példa. A Waldorf iskolába járó gyermekek szüleit kellene csak megkérdezni.

Tovább az eszköztárra