Tavasszal Tóth Ildivel és Hartai Dorkával belevágtunk a közösségi kert permakultúrás tervezésébe. Célunk az, hogy a kertezés során minél inkább együttműködjünk a természettel. A most megépített fűszerkertben is a természet egy ősi mintázatát látjuk viszont: a spirált. Ennek segítségével ezen a kis területen is kialakulhatnak különböző mikroklímák, ahol különböző növények érzik jól magukat.
A megépítésben Monoki Péterné, Margit volt segítségünkre.
Első lépésként kijelöltük a helyét, egy 2 m átmérőjű kört, amit nagyjából megtisztítottunk a gyomoktól. Majd elkezdtük téglából megépíteni a spirált. Több módon is lehet: van, aki kívülről kezdi, van, aki belülről. Mi kívülről kezdtük:
A téglákat homokba raktuk, a sorok közé is vizes homokot tettünk, úgy igazgattuk lehetőleg vízszintesre a téglákat. Középen kaviccsal és téglatörmelékkel töltöttük ki a helyet. Körben kartont fektettünk le, ami megakadályozza a gyomok feltörését.
A kartonra tettük vissza a gyomoktól megszabadított földet, a tetejére pedig érett komposztot szórtunk.
A kész fűszerspirál, még növények nélkül.
A spirál tetejére levendulát ültettünk, ez rendszeres metszéssel szép félgömb formájúra fog nőni. A déli, napos oldalára bazsalikomot, majorannát, oreganot, kakukkfüvet, zsályát ültetünk. Az északi, árnyékosabb oldalra kerül a menta, citromfű, a keleti és nyugati oldalra kerül majd a metélőhagyma, metélő fokhagyma, levélpetrezselyem. Ehető virágokkal, sarkantyúkával, büdöskével, körömvirággal színesítjük majd.
.
A fűszerspirál néhány év alatt éri el teljes szépségét, várjuk, hogy a miénk is ilyen szép legyen:
Fotó: Pinterest
Fotók: Tóth Ildikó, Vojczek Judit