nate-banner-4.png

Március 1-én sor került az első bírósági tárgyalásra a Nagykovácsi Kastélypark Komplexum fejlesztésére vonatkozó közigazgatási eljárásban a Pest Megyei Kormányhivatal által kiadott határozat ellen benyújtott keresetek alapján.

2021. november 8-án lezajlott a III. Kastély kerekasztal. A cserkészek előzetes kérésének megfelelően erre az alkalomra összegyűjtöttünk néhány olyan javaslatot, amit el tudnánk képzelni a kastélyparkban, a cserkészeknek bevételt biztosítana, és nem károsítaná a védett környezetet sem.

2021. november 4-én lezajlott a kastélypark bővítéséről szóló II. kerekasztal beszélgetés is. Ezen az alkalmon kevesebben vettünk részt, mint az előzőn.

Az első Kerekasztal után Szórád Előd, a Lechner Ödön Ingatlanfejlesztési projekt vezetője megkeresett minket, hogy üljünk le vele a Kastélyparkról beszélgetni. A kérésnek eleget tettünk, a beszélgetésről készült emlékeztető itt olvasható.

Augusztus 23-án lezajlott a Kastélyparkba tervezett beruházással kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés 1. fordulója.

Feltettük a kérdést: 

Hogyan egyeztethető össze a jövedelemfokozás céljából tervezett környezet- és természetrombolás a környezettudatos és természetkedvelő cserkész gondolkodással? 

A cserkészek elismerték, hogy növekszik a környezetterhelés, de szerintük ezt ellensúlyozza, hogy sok fiatalt nevelnek környezettudatos szemléletre. Felmerül a kérdés, hogy mennyire elfogadható a környezet rombolása annak érdekében, hogy több fiatalt nevelhessenek környezettudatos szemléletre. Véleményünk szerint nem elfogadható. 

Ismertető a le nem állított beruházás ügyéről

Több mint fél évszázada felismerték, s ma már szinte senki sem vitatja, hogy a bioszféra sokféleségét, ezzel az emberi élet minőségét és méltóságát fenyegető globális környezeti válság időszakában élünk. Kilőtt rakétaként száguldunk az egyre inkább visszafordíthatatlan felé. Mivel a felismerést kevés emberi magatartásbeli változás, kormányzati intézkedés és megvalósítás követi, a környezet és a természet terhelése tovább folyik. Ez történik nálunk Nagykovácsiban is.

Csanádi Mária, Lakatos Péter és Mató Ildikó írása.